Tolereren of accepteren

blog

Tolereren of accepteren

Hoe meer je tolereert in het leven, hoe meer je jezelf schikt, hoe minder betekenis en opwinding je leven heeft. Wat wil jij in jouw leven tolereren of accepteren? En wat is het verschil tussen die twee?

Tolereren of accepteren

Als coach ben ik van mening dat veel mensen zichzelf tegenhouden om van een ‘okay’-leven naar een fantastisch leven te gaan. Want: “Dingen gaan goed, waarom zou ik iets veranderen?” En: “Ik ben dankbaar voor wat ik heb.” En ook: “Als ik dingen ga veranderen kan ik alles kwijt raken.”

Er zijn veel dingen die mensen tolereren zonder dat ze er echt bij stil staan. Bepaalde vriendschappen, het werk, hun huis, de stad waar ze wonen, het salaris dat ze verdienen, noem maar op. Denken dat je leven goed genoeg, is eigenlijk een stiekeme gedachte die je direct moet herkennen als tolereren. Waarom zou je genoegen moeten nemen met goed genoeg?

Het tolereren van mensen, dingen en omstandigheden die goed genoeg zijn kost veel energie. Je bent dingen aan het goedpraten, je zoekt de ‘silver lining’, je bent steeds bezig met verantwoorden waarom iets goed genoeg is, terwijl je eigenlijk gewoon beter wilt. Als je al die energie steekt in het werken aan beter, dan krijg je uiteindelijk het leven dat je echt wilt hebben. Dat niet middelmatig en goed genoeg is, maar vervullend, vol en zoals je het echt wilt.

Er zit een verschil tussen tolereren en accepteren. Tolereren is wanneer je ergens mee akkoord gaat, terwijl je eigenlijk iets anders wilt. Het werkt als een pijnstiller. De pijn gaat even weg, maar het onderliggende probleem wordt er niet mee opgelost. Het idee dat iets zou moeten veranderen komt weer terug en het wordt steeds groter, zwaarder en gaat steeds meer energie kosten.

Accepteren doe je met iets wat je echt helemaal prima vindt zoals het is. Acceptatie voelt licht en geeft rust. Je accepteert iets volledig zoals het is, zonder het te willen veranderen. En je houdt ervan zoals het is.

Voorbeeld: Wanneer jij een baan hebt voor het salaris dan tolereer je de situatie. Het is een baan, het betaalt de rekeningen. Je bent blij dat je die kans krijgt. Maar wanneer je een beter aanbod krijgt, ben je weg.
Als je zou zeggen: “Ik hou van mijn baan, ik heb een geweldige carrière en ik zou niets willen veranderen.” dan accepteer je jouw werk.

Je kan niet iets tolereren en accepteren op hetzelfde moment. Je kan wel iets tolereren omdat je werkt naar een doel dat je hebt geaccepteerd. Ik tolereer dat ik 3 keer per week sport, omdat mijn doel is om fit en gezond te blijven.

Veel mensen weten niet dat ze zoveel tolereren in het leven. Maar je herkent tolereren aan de volgende dingen:
– Rationaliseren (ach, het betaalt de rekeningen);
– Wanneer je niet veel moeite meer doet om dingen goed te doen, je komt gewoon de dag door;
– Als jouw argument om niet te veranderen is dat je het al heel lang zo doet;
– Je geeft liever mensen hun zin, dan dat je de confrontatie aangaat;
– Wanneer je jezelf moet dwingen om het positieve ervan in te zien;
– Iemand of iets is ‘prima’, of “Het is wat het is.”;
– Je denkt: “Het gaat wel over.” of “Het wordt wel beter.” of “Het lost zichzelf wel op.”

Hoe je een ding in het leven doet, weerspiegelt vaak hoe je andere dingen in het leven ook doet.

Vooral die laatste is gevaarlijk. Veel mensen denken dat dingen vanzelf wel beter worden, of dat bepaalde situaties zichzelf oplossen. Maar als jij blijft doen wat je altijd al doet gaat er niets veranderen. Als jij een hoger salaris wilt, zal je er zelf voor aan de slag moeten. Als jij wilt dat iemand beter naar jou luistert in een relatie, zal jij dat moeten aangeven.

Wij mensen zijn bang voor verandering. Het lijkt gemakkelijker om te tolereren hoe dingen nu zijn, dan om dingen te veranderen. Verandering is iets wat onze hersenen slecht aan kunnen. Onze hersenen hebben informatie over hoe de situatie nu is, ze kunnen niet voorspellen hoe de situatie gaat worden, omdat ze daar geen informatie over hebben. Dus we krijgen altijd het signaal dat het wel goed is zo. Maar tolereren leidt tot gemak, dat leidt tot gemakzucht en dat leidt tot teleurstelling en uiteindelijk spijt. Want je gaat jezelf beseffen dat je niet het leven hebt geleidt dat je eigenlijk had willen leiden.

Tijdens mijn coaching kreeg ik een leuk voorbeeld, ik wil graag dezelfde gebruiken.
Jij bent met een groep vrienden uiteten, maar je krijgt jouw gerecht niet helemaal op de manier zoals je het had verwacht. Zou je de ober aanspreken en vragen of het aangepast kan worden? Of zou je het gewoon opeten. Misschien omdat het iets is wat je lust en je wilt geen problemen maken. Of misschien omdat je het vervelend vindt voor de andere mensen aan de tafel?

Hoe je een ding in het leven doet, weerspiegelt vaak hoe je andere dingen in het leven ook doet. Als je het voorbeeld van het restaurant doortrekt naar andere punten in jouw leven, hoeveel tolereer je dan eigenlijk? Hoeveel leuker, beter, lekkerder, gezelliger kan jouw leven zijn wanneer je stopt met tolereren?

Vind je het lastig om aan te geven wat jij wilt? Kijk dan eens naar onze e-learning ‘Assertiviteit, van theorie naar praktijk’.

Plan vandaag nog jouw gratis kennismakingssessie in. Tijdens dit gesprek verkennen we samen jouw ambities en de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Mocht ik de ideale partner zijn om jou te begeleiden naar jouw doelen, dan geef ik je direct een concrete eerste stap om aan de slag te gaan.

Laden...
Scroll naar boven