Mensen die de verkeerde baan hebben

blog

Mensen die de verkeerde baan hebben

Een heel groot deel van jouw leven, en dagen, breng je door op jouw werkplek. Als ik zo om mij heen kijk zijn er heel veel mensen die de verkeerde baan hebben. Dat is op zich niet verrassend, het is wel bijzonder dat veel mensen dat niet eens weten. Dit zijn de tekenen dat jij de verkeerde baan hebt.

Mensen die de verkeerde baan hebben

We hebben 24 uur in een dag. De meeste mensen slapen hiervan 8 uur of meer. Als je een full-time baan hebt, word je geacht 8 uur per dag te werken. Maar vaak ben je langer als die acht uur per dag op kantoor, bijvoorbeeld wanneer de pauzes tellen als eigen tijd. En dan komt er nog reistijd bij ook. Dat betekent dat je van de uren dat je wakker bent, meer dan de helft spendeert aan werk! Waarom zou je dan ongelukkig zijn met wat je doet?

Er zijn verschillende manieren hoe mensen in een baan terecht komen waar ze eigenlijk niet dolgelukkig zijn. Misschien is dit de richting waar je tijdens of na jouw studie terecht gekomen bent. Of misschien doe je dit werk omdat het een familiebedrijf is. Het kan zelfs zo zijn dat je deze baan hebt omdat je dacht dat het jouw ouders trots zou maken. Er zijn heel veel redenen waarom mensen het werk doen dat ze doen. Het kan zelfs zo zijn dat het een paar jaar geleden nog jouw droombaan was. Er is niets mis met je als dit het geval is.

Iedereen groeit en ontwikkelt. Ook als je jezelf daar niet van bewust bent. Het is niet ongebruikelijk dat een carrière die eerst geweldig leek, maar dat deze na een tijdje niet meer dezelfde mate van voldoening geeft als eerst. Een veel gekozen oplossing is jezelf vertellen dat je blij moet zijn met dat je werk hebt. Of dat niemand kan leven van lucht. Maar er is niets mis met je, het is heel gezond en gebruikelijk, nodig zelfs, om met regelmaat van carrière te wisselen.

Hier zijn de signalen dat het tijd is om eens op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.
– de werkomgeving is toxisch (geworden)
– je voelt jezelf niet voldoende gewaardeerd
– wanneer je meer werkt dan dat je wilt
– als je jouw groeiplanfond hebt bereikt
– je hoopt met regelmaat dat het vanzelf of binnenkort beter wordt
– wanneer je jezelf afvraagt of er meer of andere dingen zijn die je zou kunnen doen

Veel mensen denken dat je pas ontslag mag nemen als allerlaatste redmiddel. Wanneer de baan of de situatie compleet uitzichtloos is geworden. Maar dat is absoluut niet waar. Het enige argument dat jij hoeft te hebben voor jezelf is dat je ontslag wilt nemen. Er is geen ‘moment waarop het gerechtvaardigd is’ om ontslag te nemen. De dag dat jij ontslag wil is dat alle rechtvaardiging die je nodig hebt.

Zelfs als je maar een van deze signalen herkent is het belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf toe. Sta jezelf toe om van carrière te wisselen. Werk hoort leuk te zijn. Het is absoluut niet waar dat jouw werk vermoeiend en uitputtend moet zijn. Iedereen kan en mag het beroep beoefenen waar zij gelukkig van worden, waar je energie uit haalt, waar je elke dag zingend aan begint.

In mijn podcast ga ik dieper in op dit onderwerp.

Plan vandaag nog jouw gratis kennismakingssessie in. Tijdens dit gesprek verkennen we samen jouw ambities en de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Mocht ik de ideale partner zijn om jou te begeleiden naar jouw doelen, dan geef ik je direct een concrete eerste stap om aan de slag te gaan.

Laden...
Scroll naar boven