Soms hebben we gewoon even teveel tegelijk op ons bord. Je hebt het gevoel dat je wel 1.000 ballen in de lucht moet houden. Maar hoe houd je alle ballen in de lucht?
Niet. Daar kan ik heel kort over zijn. Je houdt niet al die ballen in de lucht. En weet je wat? Dat hoeft ook niet. Lang niet al die ballen zijn even belangrijk namelijk. Sommige mag je gewoon laten vallen op dat moment.
Toen ik zelf bij een coach liep, omdat ik een burn out had, wist ze me dat heel beeldend uit te leggen. Je jongleert elke dag. En terwijl je jongleert heb je verschillende ballen, plastic ballen en glazen ballen. De glazen ballen kan je niet laten vallen, dan gaan ze stuk. Maar de plastic ballen, die stuiteren.
Wat een glazen bal is, en wat een plastic bal is, dat verandert elke keer. Het kan heel goed zijn dat jij vanmorgen wakker werd met een specifieke planning vol met glazen ballen. En toen verstapte je jezelf en brak je jouw voet. Weet je nog uit mijn blog ‘Ik heb het druk bestaat niet‘. Opeens is jouw voet, het bezoek aan de huisarts, de foto in het ziekenhuis en de gipskamer jouw glazen bal. Alle andere ballen laat je op dat moment stuiteren.
Nu is het natuurlijk handiger om vooraf te bedenken wat voor jou die dag een glazen bal en wat een plastic bal is. Dat dit door de dag heen kan veranderen is een gegeven, maar een beetje overzicht aan het begin van jouw dag is natuurlijk wel verstandig. Daarmee voorkom je dat je door de waan van de dag wordt geleefd en je aan het einde van de dag het idee hebt dat je eigenlijk niets gedaan hebt.
Zelf ben ik tijdens mijn burn out actief geweest met het elke dag benoemen van de ‘focus van de dag’ en de drie ‘niet onderhandelbare taken’. Dus de 3 taken die ik linksom of rechtsom die dag zou gaan doen. Dat mochten geen grote dingen zijn die je in kleinere taken kon verdelen (zoals het opruimen van de keuken), maar dat moesten kleine opdrachten zijn die te overzien zijn (zoals het uitruimen van de rommella in de keuken).
Op deze manier ging ik wel vooruit, maar ik raakte niet verdwaald in allemaal losse eindjes. Hoe groter de taken die je voor jezelf opschrijft, hoe groter de kans dat er iets tussendoor komt waardoor je het (net) niet helemaal afmaakt. En dan blijft het of heel lang liggen, omdat er geen noodzaak meer is om de taak af te maken. Of het stapelt op bij de dingen die je voor jouw gevoel echt ‘moet’ doen. En voor je het weet denk je weer dat je 1.000 glazen ballen in de lucht probeert te houden.
Wordt het je op een gegeven moment teveel om alle ballen in de lucht te houden, bedenk je dan voor iedere taak wat de consequenties zijn als je het morgen doet. Stofzuigen, de was, ramen lappen, als je het niet doet is het er morgen nog steeds. Geloof me, ik heb het getest. En die enorme deadline voor jouw werk? Is er een collega die kan helpen? Of beter nog, die de taak kan overnemen? Die vergadering van jouw sportclub, moet je daar echt bij zijn vanavond? Sta echt even stil bij alles wat je denkt dat je ‘moet’ doen. Grote kans dat er voldoende plastic ballen bij zitten die jij kan laten stuiteren. Vang je ze morgen opnieuw op, of wellicht vangt iemand anders hem op voor je als je het vraagt.
Hoe fijn zou het zijn als je aan het einde van de dag het licht uit doet en je weet dat je alles wat belangrijk was de juiste aandacht hebt gegeven?
Wil je een beetje hulp met het plannen van jouw week en dagen? Download dan onze gratis week- en dagplanner.
Liever meer hulp? Plan vandaag nog jouw gratis kennismakingssessie in. Tijdens dit gesprek verkennen we samen jouw ambities en de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Mocht ik de ideale partner zijn om jou te begeleiden naar jouw doelen, dan geef ik je direct een concrete eerste stap om aan de slag te gaan.