Coach of therapeut?

blog

Coach of therapeut?

Is een coach een therapeut die te lui was voor een opleiding of zit er verschil tussen? En hoe weet je of je een coach of een therapeut nodig hebt?

Coach of therapeut

In het verleden heb ik zowel bij een therapeut als bij een coach gelopen. Er zijn van beiden zelfs verschillende de revue gepasseerd. De gemakkelijkste manier om te onthouden wie van de twee wat doet is de bovenstaande afbeelding. Zoals je ziet is er wat overlap, in deze blog zal ik het verschil proberen toe te lichten.

Wanneer we een lijn tekenen en aan de linkerkant zeggen dat iemand helemaal niet meer functioneert (denk aan bijvoorbeeld een depressie) en aan de rechterkant zeggen dat iemand optimaal functioneert, dan hebben we in het midden ‘functionerend’. Iemand doet wat er wordt verwacht, maar er zou meer mogelijk kunnen zijn.

Een therapeut helpt iemand die niet meer functioneert om weer te functioneren. Een coach helpt iemand die functioneert om meer te presteren, dingen te verbeteren, doelen te behalen, oftewel om optimaal te functioneren.

Het is alleen niet zo heel erg zwart wit dat je aan de hand van een gebeurtenis kan bepalen of iemand een coach of een therapeut nodig heeft. Bijvoorbeeld het beëindigen van een baan of een relatie kan voor verschillende mensen anders uitpakken.

Stel iemand wordt ontslagen in verband met een reorganisatie. Deze persoon twijfelt aan zichzelf, aan de waarde hij toevoegt aan de wereld, heeft geen idee meer hoe hij nu verder moet en krijgt daardoor een depressie. In dat geval zou deze persoon geholpen kunnen worden door een therapeut. Maar in de situatie dat iemand wordt ontslagen en deze persoon wil weten waardoor dit komt, welke capaciteiten er beter ontwikkeld zouden kunnen worden om de kans op ontslag in de toekomst kleiner te maken en welke mogelijkheden er zijn vanuit de skill set die deze persoon heeft, dan heeft deze persoon meer aan een coach.

Therapeuten, om het voor het gemak te generaliseren, kijken meer naar het verleden. Wat is er vroeger gebeurd, waardoor je nu op een bepaalde manier reageert en hoe kunnen we dit repareren.

Coaches kijken meer naar het nu. Welke vaardigheden en talenten bezit jij op dit moment en hoe kunnen we die inzetten om de persoon te worden die jij wilt zijn. Uiteraard zijn er ook vormen van therapie die hier enigszins overlappen. Zo zijn er ook coaches die door open en zonder te (be-/ver-)oordelen te luisteren jou de ruimte geven om jouw verleden te bespreken. Zij zullen hier echter zo min mogelijk in blijven hangen. Het gaat immers om het nu.

Zelf kijk ik als coach altijd naar de kwaliteiten die jij al bezit. Je hoeft mensen niet tot in de kern te veranderen om hen te kunnen helpen hun doel te behalen. Een introvert persoon kan net zo goed leren assertief te zijn als een extrovert persoon. Door te werken met wat ik krijg, wie jij bent, is het verleden niet relevant om jouw doelen te halen. Mocht je het gevoel hebben dat jij eerst een aantal dingen uit het verleden wil oplossen, dan is het wijselijk om een therapeut te spreken. En let op, ik zeg niet dat je jouw verleden dus moet negeren. Ik geef alleen aan dat jouw verleden jou niet hoeft te bepalen. Gevoelens komen voort uit gedachtes. En gedachtes ben je zelf de baas over.

Twijfel jij over het bellen van een coach of een therapeut? Een huisarts kan je vaak op het juiste pad zetten. Wil je liever niet naar de huisarts, plan dan vandaag nog jouw gratis kennismakingssessie in. Tijdens dit gesprek verkennen we samen jouw ambities en de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Mocht ik de ideale partner zijn om jou te begeleiden naar jouw doelen, dan geef ik je direct een concrete eerste stap om aan de slag te gaan.

Laden...
Scroll naar boven