Wanneer het over stress gaat hebben we het eigenlijk altijd over distress, de negatieve variant. Maar heb je al eens gehoord van eustress, de positieve vorm van stress?
Wat is stress eigenlijk? Volgens het woordenboek is stress een reactie op een fysieke, emotionele of mentale verandering waarbij jouw lichaam zich aanpast en probeert de interne balans veilig te stellen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, van een onaangename ervaring, een verwonding of gewoon een drukke dag. Maar ook een avondje sporten kan tot stress leiden.
Distress krijgen we van negatieve druk, bij een dreigende situatie. Bijvoorbeeld groepsdruk, of ‘peer pressure’. Het zorgt ervoor dat we dingen doen of zeggen die niet bij ons passen. We voelen een druk om een kant op te bewegen, waar we niet heen willen bewegen. Het resultaat is vaak spijt en frustratie. Daarbij geeft het een grotere stressreactie, waar we langer van moeten herstellen. Het is een vorm van stress waar we geen weerstand tegen kunnen opbouwen.
Eurstress krijgen we van positieve druk, wanneer we een uitdaging herkennen. Het is de druk die ervoor zorgt dat we net dat stapje harder werken om de persoon te zijn die we willen zijn. De druk waardoor we iets doen wat ons dichter bij ons doel brengt, ook wanneer dit spannend of moeilijk is. Het is een stressvorm van korte duur, waar we in korte tijd volledig van herstellen. Het is ook een vorm van stress waar we meer weerstand tegen opbouwen naarmate hij vaker voorkomt.
Omdat we zelf kunnen bepalen of we iets als een bedreiging of een kans kunnen zien, kunnen we zelf bepalen hoe we reageren op een situatie. Het betekent ook dat we zelf kunnen bepalen welke vorm van stress we voelen. Denk maar eens aan wanneer je jouw baan kwijt raakt. Of wanneer jouw relatie uitgaat. Je kan hier op verschillende manier mee omgaan. Zie jij het als een bedreiging? Je bent jouw baan kwijt, of jouw partner. Hoe nu verder?
Wie weet is de druk die jij voelt wel de creatie van een nieuwe diamant.
Je kunt het ook zien als een uitdaging, als een kans. De kans om jouw droombaan te vinden. Die baan waar je heel graag naartoe gaat, waar je optimaal presteert en waar je jezelf als een vis in het water voelt. Als jouw relatie uitgaat geeft het je een kans om een nieuwe te beginnen. Eentje waarin beide partijen zichzelf optimaal kunnen uiten. Een relatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Is het spijtig als je jouw baan kwijtraakt of jouw relatie eindigt? Uiteraard, en hier kunnen hele sterke emoties bij komen kijken. Maar je bepaald zelf welke vorm van stress je ervaart.
Zelf ben ik keynote spreker. De eerste keer dat ik het podium op moest voor een hele grote groep zat mijn hart in mijn keel. Ik had zweethanden, mijn knieën knikten en ik wist zeker dat ik alles zou vergeten wat ik wilde vertellen. Maar ik ben wel gegaan. Ik heb mijn verhaal gehouden en ik was achteraf zo enorm trots op mezelf dat ik het voor elkaar had gekregen. Dat is een voorbeeld van positieve stress. Mijn lichaam was snel herstelt van deze vorm van stress, voordat ik 10 minuten in mijn verhaal zat was mijn hartslag alweer normaal. En hoe vaker ik het podium op ging, hoe minder spanning, druk en stress ik voelde. Daarbij was het een vorm van druk die me de juiste kan op liet bewegen, namelijk de richting van succesvol keynote spreker.
Niet alle druk, of stress, hoeft niet slecht te zijn. Een diamant wordt ook onder grote druk gevormd. Een diamant wordt op een diepte tussen de 140 en 190 kilometer in de aardmantel onder hoge druk gevormd door samenpersing van koolstof. Dus wie weet is de druk die jij voelt wel de creatie van een nieuwe diamant.
Plan vandaag nog jouw gratis kennismakingssessie in. Tijdens dit gesprek verkennen we samen jouw ambities en de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Mocht ik de ideale partner zijn om jou te begeleiden naar jouw doelen, dan geef ik je direct een concrete eerste stap om aan de slag te gaan.